za 13 apr.

|

Sacred Trees Spiritual Studio

Workshop: "Hedendaagse rituelen in de dagelijkse praktijk"

Wat zijn rituelen? Waarom doen mensen aan rituelen? Hoe ontwerp je zelf een ritueel en welke keuzes maak je daarbij? Welke inspiratie kun je gebruiken om recht te doen aan soms onalledaagse situaties?

Sorry! The class is full.
See other events
Workshop: "Hedendaagse rituelen in de dagelijkse praktijk"

Time & Location

13 apr. 2019 13:00 – 17:00

Sacred Trees Spiritual Studio, Raamsteeg 2, Leiden, Netherlands

About The Event

Rituelen

Deze lezing is ivm persoonlijke omstandigheden helaas verplaats naar het najaar. Bij interesse graag alvast even een mailtje sturen naar: maaike@mijnsinziens.com

In elk mensenleven vinden gebeurtenissen plaats die om betekenisgeving vragen. Denk aan persoonlijke ervaringen zoals een verhuizing, relatieviering of een geboorte. Maar ook aan volwassen worden, scheiden, (klein)kinderen krijgen, emigreren of met pensioen gaan. Ritueel kan hierbij ondersteunend zijn, hoe je leven er ook uitziet, in welk werkveld je ook werkzaam bent. Ritueel zet de tijd even stil en prikkelt de zintuigen. Rituelen zorgen voor orde en stabiliteit; ze kunnen richting geven of een verandering markeren. Zo vormen rituelen de piketpaaltjes die betekenis geven aan belangrijke overgangsmomenten.

We kennen eeuwenoude rituelen, rituelen die horen bij religies en levensbeschouwingen. Ook merken we dat veel mensen in deze tijd verder kijken, dat veel situaties zo bijzonder zijn dat ze om een nieuw ritueel vragen. Hoe vind je zelf een ritueel antwoord op hedendaagse kwesties? Kom naar de workshop en ga mee op rituele ontdekkingsreis!

De workshop

Als je je aanmeldt voor de workshop krijg je een theoretische achtergrond aangereikt over rituelen: wetenschappelijke visies op het fenomeen ritueel, de verschillende functies of ‘dimensies’ van ritueel en de de veranderende maatschappelijke context waarin rituelen in deze tijd verlangd en voltrokken worden.

Daarnaast is er volop gelegenheid om in kleine kring onder deskundige begeleiding zelf aan de slag te gaan met rituelen. Je kunt een eigen ritueel op maat ontwerpen: voor een thema of situatie in je persoonlijke leven, passend bij een casus uit je dagelijkse werkpraktijk - of je kunt een bestaand ritueel naar eigen behoefte verder ontwikkelen of verbeteren.

De trainers

Maaike en Liesbeth volgden de postacademische Celebrantenopleiding aan de Universiteit voor Humanistiek. Maaike heeft in Leiden haar eigen praktijk als ceremoniemaker en ritueelbegeleider. Liesbeth heeft ruime ervaring als trouwambtenaar, maar verzorgt ook uiteenlopende rituele begeleiding aan particulieren en organisaties.

Datum en tijd: zaterdag 13 april

Van 13.00 tot 17.00. Inloop vanaf 12.45 uur.

Locatie: Sacred Trees Studio, Raamsteeg 2, Leiden

Entree

De entree bedraagt € 30,00, inclusief koffie en thee. Kom je samen met een vriend(in) dan is het samen €50.00.

Graag ontvangen we je betaling via NL50 ASNB 0709 1540 70 t.n.v. M.I. Kluit, Leiden. Als je op het laatste moment besluit te komen, neem je het bedrag – liefst gepast – mee naar de lezing.

Meer weten? mail naar maaike@mijnsinziens.com of kijk op www.mijnsinziens.com

Share This Event